GENDİME ÇORBASI
Malzemeler : 1,5 Su Bardağı Gendime, 1 Su Bardağı Fasülye, 1 Su Bardağı
Mısır, 1 Su Bardağı mısır Yarması, 1 1 kg yoğurt, 1 Tutam dere otu, 1
Yemek kaşığı tuz
Yapılışı : Gendime, fasulye ve mısır yarması bir gün önceden suya
konulur. Yoğurt hariç malzemenin hepsi katılarak üzerine çıkacak kadar
su konulup pişirilir. Piştikten sonra soğumuş haline yoğurt katılarak
dere otu ile süslenerek servis yapılır. Afiyet olsun
.
YEMEKLER
LEMİS
Malzemeler : Un, tuz, ıspanak, pazı, patates, lor, maydanoz, yumurta,
tereyağı
Yapılışı : Derin bir kap içerisinde un su ile karıştırılarak hamur
haline getirilir. Ağaç sini üzerinde hamur küçük yuvarlak parçalar
halinde ayrılır. Ayrılan parçalar oklava ile yufka haline getirilir.
Ayrıca ayıklanmış pazılar küçük küçük doğranarak bir kap içerisinde
normal bir kıvamda haşlanır.
Haşlanan pazılar kevgirle süzüldükten sonra tavada tereyağı ve yumurta
ile birlikte kavrulur. Hafifçe soğuduktan sonra açılan yufkaların
yarıdan katlanmış şekilde üzerine yeteri miktarda serilir. Ve yufka
üzerine katlanarak kenarları parmak uçlarıyla sıkıştırılır.
Normal ocak ateşi üzerine konan sac üzerine yeteri miktarda lemisler
serilerek pişirilir. Pişirildikten sonra yemeye hazır hale gelen
lemislerin üzerine yeteri miktarda tereyağı sürülerek servise sunulur.
FIRIN ERİŞTE
Yapılışı : Bir kap içerisine bir miktar un konulur, tuzu ve suyu
koyularak karıştırılır,hamur haline getirilir.Sonra sofra üzerinde
oklavayla ince bir şekle açılır ve ince dilimler halinde kıyıldıktan
sonra tabağa koyularak fırında kızartılır.Fırından alındıktan sonra
üzerine kaynamış şekerli su dökülür.Fazla şerbeti süzülür.Daha sonra
tereyağı eritilir ve üzerine dökülür.
BORANİ
Malzemeler: Bir bağ ıspanak veya pazı, 1 adet yumurta, tereyağı, 2 adet
soğan, 1 diş sarımsak, 1 kg. yoğurt ve yeterince tuz.
Yapılışı : Ispanak veya pazı temizlenip ayıklandıktan sonra tencerede az
su ilave edilerek haşlanır. Haşlanan ıspanaklar süzülür. Daha sonra
suyu sıkılır. Bir baş soğan ince ince kıyılır. Tavaya bir miktar
tereyağı koyarak soğan kavrulur. Daha sonra karışımın içine yumurta
kırılır. Önceden hazırlanan ıspanak veya pazı tavanın içine katılır ,
tuz ilave edilerek ateş üzerinde 15 dakika pişirilir. Ateşte kavrulan
ıspanaklar soğumaya bırakılır. Yoğurda sarımsak katılarak yoğurt
çırpılır ,soğuyan ıspanağın üzerine dökülür, servis tabağına alınarak ,
eriyen tereyağını da üzerine ilave ederek servis yapılır.
FASÜLYE BULGURLUSU
(Pağla Denlisi)
Malzemeler : 1 kg.fasulye, 3 büyük domates, 2 kuru soğan, tuz, pul
biber,500 gr.küzüm eti, bir miktar sıvı yağ, pilavlık bulgur.
Yapılışı : Fasulyeler yıkanıp, ayıklanır.Küçük küçük kırılır.Bir
tencerede yağ eritilir, soğan ve biberler kavrulur.Domatesler kuşbaşı
doğranarak ilave edilir.Fasulyeler tuz, biber ilave ediler biraz daha
kavrulur.Daha sonra su ilave edilerek, bulgur katılır.Kaynamaya
bırakılır.Pişince ateşten indirilir.Sıcak sıcak servis yapılır.
EVELEK DOLMASI
Malzemeler : 1 kase un, 1 çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı tereyağı
(eritilmiş)yarım kg yoğurt, 1,5 kg evelik yaprağı, 500 gr. bulgur, 0.5
litre su.
Yapılışı : Bir tencereye 250 gr su koyarak bulguru ilave edilir. Bulgur
10 dakika kadar haşlanır. Haşlandıktan sonra bir tabağa boşaltılır.
Haşlanan bulgura 1 kase un bir çorba kaşığı tuz ilave edilerek
yoğurulur. Daha önceden hazırlanmış olan eveliklerle sarılır. Tencereye
dizilir. Üzerine su ilave edilerek sonra kaynayıncaya kadar pişirilir.
Dolmamız piştikten sonra servis tabağına alınır. Üzerine bir yemek
kaşığıyla yoğurt dökülür. Başka bir yemek kaşağıyla yoğurdun üzerine
eritilmiş tereyağı gezdirilir. Evelikli yoğurtlu dolma servise hazırdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder