DAMAK ZEVKİNİ KÖME'DE YAŞAMAK
KÖME
Malzemeler : Taze dut, toz şeker, bal, süt, un, ceviziçi, fındık içi,
fıstıkiçi
Yapılışı : Dutlar büyük bir kazan içerisinde kaynatılır. Daha sonra
posası süzülerek suyu çıkarılır ve herle elde edilir. Cevizler ipe
dizilir. Ceviz yerine fındık içi de kullanılabilir.
Ocak yakılarak kazana su konulur. Başka bir kazana şıra da denilen su
konulduktan sonra, daha önceden hazırlanan un, şıra ile karıştırılır.
Bu karışım bir tokaç yardımıyla yapılır. Devamlı olarak karıştırılan
bulamaca süt veya bal eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Bu
karıştırma işlemine belli bir kıvama gelinceye kadar devam edilir.
Köme herlesinin en iyi şekilde olması için bu karışımın dibine tutmaması
gerekir. Hazırlanan ipe dizilmiş cevizler herleye batırılır ve
kurutulur bu işlem 3-4 defa tekrarlanır. Herle içine batırılan Köme
kurutularak hazır hale getirilir. Afiyet olsun..
.
ÇORBALAR
KUŞBURNU ÇORBASI
Malzemeler : 500 gr. kuşburnu, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı
un, 1 lt. su 200 gr. kıyma, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tutam karabiber,
kimyon ve nane.
Yapılışı : Ayıklanıp yıkanan kuşburnular 1 lt. suda 30 dakika
kaynatılır. Daha sonra kevgirden ve tel süzgeçten geçirilir. Diğer
taraftan kıyma içerine tuz, karabiber, kimyon katılarak fındık
büyüklüğünde köfteler hazırlanır ve bunlar suda kaynatılarak pişirilir.
Bir tencereye tereyağı ve un konulur. Un kavruluncaya kadar
karıştırılır. Bu karışımın içine hazırlanan kuşburnu suyu ilave edilir.
15 dakika süreyle karıştırılır.
Hazırlanan köfteler ilave edilir. Çorba bir müddet kaynadıktan sonra
ocaktan alınır. Kızarmış yağa nane katılarak üzerine dökülür. Sıcak
sıcak servis yapılır.
MANTI ÇORBASI
Malzemeler : 500 gr.un, tuz, aldığı kadar su, 1 kaşık tereyağı, biraz
nane, 3 yemek kaşığı süzme.
Yapılışı : Un derin bir kaba konur, tuz atılır.Aldığı kadar su konur,
yoğurulur.Biraz sıkı bir hamur yapılır.1 saat dinlendirilir. Bir tahta
üzerinde merdane ile açılır (2 mm inceliğinde) biraz kurutulur ve
şeritler halinde kesilir.(Genişliği 3 cm.) şeritler üst üste konur.Üçgen
(dar üçgen) olarak kesilir.
Tencereye biraz su koyulup kaynatılır. Mantının bir kasesi suya dökülür.
Kaynayınca 10 dakika bekletilir.Bir ölçü tuz atılır, kenara
alınır.Tereyağı tavaya erimeye konur.Bu arada süzme, bir tasta ezilir,
sulandırılır ve çorbanın içine dökülür.Sonra kızdırılmış tereyağına
biraz nane atılır.Karıştırılır ve çorbanın üstüne dökülür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder