GÜMÜŞHANE İL YEMEKLERİ
GÜMÜŞHANE MUTFAĞI
GÜMÜŞHANE DAMAK TADI
GÜMÜŞHANE SOFRASI
GÜMÜŞHANE YEMEKLERİ
GÜMÜŞHANE YÖRESEL YEMEKLERİ
gümüşhane yemekleri,gümüşhane mutfağı,gümüşhane sofrası,gümüşhane damak tadı,gümüşhane yöresel yemekleri,gümüşhane sofra adabı
,gümüşhane pestil,gümüşhane köme,gümüşhane kuşburnu
gümüşhane yemekleri,gümüşhane mutfağı,gümüşhane sofrası,gümüşhane damak tadı,gümüşhane yöresel yemekleri,gümüşhane sofra adabı
,gümüşhane pestil,gümüşhane köme,gümüşhane kuşburnu
Gümüşhane’de beslenme tarım ürünlerine, temel olarak da tahıla
dayanmaktadır. Tarhana, bulgur, yarma, erişte, yazdan hazırlanan
yiyeceklerdendir. Yörede yetişen elma, armut, erik ve dut kurutularak
saklanır.
Torul yöresinde “çil peyniri” diye bilinen küp peyniri yaygındır. Fındık
yada ceviz içinin şekere batırılmasıyla elde edilen “küme”, süt
kaymağına un katarak yapılan tuhala, yufkadan yapılan siran, dut
şırasından yapılan pestil ve pekmez ilin özgün yiyecekleri arsındadır.
PESTİL
Malzemeler : Taze dut, toz şeker, bal, süt, un, ceviziçi, fındık içi,
fıstıkiçi
Yapılışı : Dutlar büyük bir kazan içerisinde kaynatılır. Daha sonra
posası süzülerek suyu çıkarılır. Cevizler kırılıp içleri ayıklanır,
dövmeç yapılır ya da ceviz içi bıçaklarla küçük olarak hazırlanır. Ceviz
yerine fındık içi de kullanılabilir.
Ocak yakılarak kazana su konulur. Başka bir kazana şıra da denilen su
konulduktan sonra, daha önceden hazırlanan un, şıra ile karıştırılır.
Bu karışım bir tokaç yardımıyla yapılır. Devamlı olarak karıştırılan
bulamaca süt veya bal eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Bu
karıştırma işlemine belli bir kıvama gelinceye kadar devam edilir.
Pestil herlesinin en iyi şekilde olması için bu karışımın dibine
tutmaması gerekir. Hazırlanan herle serilmeye hazır hale gelir. Pestil
bol güneş alan düz bir alana hazırlanan bez (veya bezler) üzerine
dökülüp, daha önceden hazırlanmış olan ceviz ve ya fındık içleri de
eklenerek şimşir ya da el kevgiri yardımı ile ince ince yayılır. Bu
işleme herle bitinceye kadar devam edilir. Yayma işlemi bitirildikten
sonra pestilin kuruması beklenir. Bez üzerinde kuruyan pestil bir gün
sonra bezlerden çekilme işlemi ile devam eder. Çekilme işlemi; çekilecek
olan bez ters yüz edilerek temiz bir bez üzerine yayılır. Suyla
ıslatılan bir parça ile ters çevrilmiş pestil bezi ıslatılır. Islatma
işlemi bitince bezin pestil serilmiş yüzü çevrilir. Bez ıslatılmış
olduğu için el yardımıyla pestil ve bez birbirinden kolayca ayrılır.
Bezden ayrılan pestil güneşli bir alana serilerek hafifçe kurumaya
bırakılır. Pestiller çıtır çıtır halde iken toplanır ve katlanır. Pestil
uzun kış aylarında, komşu sohbetlerinde ikram edilmek, hediye edilmek
için tenekelere basılarak saklanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder