HAŞIL
Malzemeler : İnce Yarma Unu 1/2, 1 kg. Süt, Şeker 1/2
Yapılışı : Yarma Unu ile soğuk su tencereye konulup yavaş yavaş pişerken
karıştırılır. Dibini almaması için devamlı karıştırılır. Tereyağı ve
tuz koyulur. Piştikten sonra isteyen tereyağı ile isteyen ortası
açılarak toz şeker katarak kaynatılan süt koyularak afiyetle servis
yapılır.
BURMA TATLISI
Malzemeler : 1 Yumurta, 1 Çay Bardağı Süt, 2 kaşık yoğurt, 350 gr
tereyağ, 1 tatlı kaşığı sirke, 1 tutam tuz, 250 gr nişasta, 500gr şeker,
Yarım çay bardağı sıvı yağ, Alabildiği kadar un, 50 gr şam fıstığı, 500
gr ceviz
Yapılışı: Bütün malzemeler karıştırılıp, kulak memesi yumuşaklığında
hamur yapılır. Küçük bezeler ayrılıp, mısır nişastası ve un karışımı ile
yufkalar açılır. Yufkanın içerisine bolca ceviz serilip, oklavaya
sarılarak burulup, tepsiye dizilir. Hamurun tamamı bu şekilde açılıp,
tepsiye yerleştirilir. Bir gün bekletilip, 300 gram tereyağı ile 1 çay
bardağı sıvı yağ eritilip sıcak sıcak burmaların üzerine gezdirilip
fırına verilir. Fırından çıktıktan sonra daha önce hazırlanıp soğutulmuş
şerbet burmaların üzerine dökülür. Üzerine şam fıstığı dökülerek
servise sunulur.
KANZILI BÖREK
Malzemeler : 2 kg un, 200 gr ceviz, 1/2 süt, 100 gr yağ, 1 Çorba
kaşığı tuz, 100 gr bal, 200 gr şeker
Yapılışı : Süt ve un birbirine iyice karıştırılarak yoğurulur. Sonra
yufka açılır. Bu yufkalar sacın üzerinde pişirilir. Daha sonra bu
yufkalar ıslatılarak beze serilir. Yağlanmış tavaya üç kat yufka üzerine
kırılmış ceviz veşeker karışımı dökülür. Bu olay tava doluncaya kadar
yapılır. Bunlar çevirilerek tavada pişirilir. Sonra üzerine bal
dökülerek nuska şeklinde kesilerek servis yapılır.
SİRON
Malzemeler : Un, tuz, su, süzme, tereyağı, ceviz.
Yapılışı : derin bir kap içerisine bir miktar su konulur. Un, tuz ve su
karışımı ile yufka yapılır. Yufkalar 3-4 cm. genişliğinde şerit halinde
kesilir. Kesilen yufkalar katlanarak kurutulur. Kurutulduktan sonra düz
tepsiye yan yana dizilir.
Diğer taraftan süzme, su ile ezilir, ateşte ısınıncaya kadar pişirilir
(kaynamamalı). Bu karışım sironun üzerine dökülür. Daha sonra eritilen
tereyağı sironun üzerine dökülür. Ayrıca bir kap içerisinde ayıklanmış
ceviz içi dövülerek üzerine serpilerek servis yapılır.
GÜMÜŞHANE’DE YEMEDEN DÖNME ;
Gümüşhane-Trabzon, Gümüşhane-Bayburt, Gümüşhane Erzincan, Gümüşhane
Giresun Ana Tur güzergahı üzerindeki yeme içme tesislerinde alabalık,
yöresel yemek çeşitleri, mangal ızgaraları, diğer yemek çeşitleri ile
damak zevkinizi yaşamadan,
Zigana dağı kayak evinde yöresel yemeklerin ve kekik kokulu mangal
ızgaraların tadına varmadan,
Taş köprü Yaylası, Zigana Yaylası ve diğer yaylalarda kekik kokulu
mangal ızgara türlerini, yöresel yemek çeşitlerini ve alabalığı yemeden,
Zigana Limni Gölünde piknik ortamını yaşayarak doğal ve kültürel
güzelliklerin örtüştüğü Tarihi Zigana İpek Yolunda seyir zevkine
varırken mangal ızgaranı yemeden,
Yörenin damak tadı Siron’unu, gendime çorbasını, sacda lemis’ini ve
kaymak kuymağını yemeden,
Güzellik iksiri ve kuvvet kaynağı kuşburnu çayını ve marmelatını
tatmadan,
Yörede doğal viyagra olarak adlandırılan pestil –kömeden tatmadan,
Sofraların güç kaynağı cevizi ve doğal kan deposu dut pekmezini
tatmadan,
Şiran Süt fabrikasında üretilen Gümüşhane kaşarını yemeden,
Mescitli Köyü Aile piknik İşletme tesislerinin doğal ve sıcak aile
ortamında Alabalık, Izgara ve Kaymak Kuymağını yemeden.