Pages

Ads 468x60px

12 Haziran 2013 Çarşamba

Gümüşhane İli Yemekleri 4

 HAŞIL
 Malzemeler : İnce Yarma Unu 1/2, 1 kg. Süt, Şeker 1/2 Yapılışı : Yarma Unu ile soğuk su tencereye konulup yavaş yavaş pişerken karıştırılır. Dibini almaması için devamlı karıştırılır. Tereyağı ve tuz koyulur. Piştikten sonra isteyen tereyağı ile isteyen ortası açılarak toz şeker katarak kaynatılan süt koyularak afiyetle servis yapılır. 
 BURMA TATLISI 
Malzemeler : 1 Yumurta, 1 Çay Bardağı Süt, 2 kaşık yoğurt, 350 gr tereyağ, 1 tatlı kaşığı sirke, 1 tutam tuz, 250 gr nişasta, 500gr şeker, Yarım çay bardağı sıvı yağ, Alabildiği kadar un, 50 gr şam fıstığı, 500 gr ceviz Yapılışı: Bütün malzemeler karıştırılıp, kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır. Küçük bezeler ayrılıp, mısır nişastası ve un karışımı ile yufkalar açılır. Yufkanın içerisine bolca ceviz serilip, oklavaya sarılarak burulup, tepsiye dizilir. Hamurun tamamı bu şekilde açılıp, tepsiye yerleştirilir. Bir gün bekletilip, 300 gram tereyağı ile 1 çay bardağı sıvı yağ eritilip sıcak sıcak burmaların üzerine gezdirilip fırına verilir. Fırından çıktıktan sonra daha önce hazırlanıp soğutulmuş şerbet burmaların üzerine dökülür. Üzerine şam fıstığı dökülerek servise sunulur. 
 KANZILI BÖREK
Malzemeler : 2 kg un, 200 gr ceviz, 1/2 süt, 100 gr yağ, 1 Çorba kaşığı tuz, 100 gr bal, 200 gr şeker Yapılışı : Süt ve un birbirine iyice karıştırılarak yoğurulur. Sonra yufka açılır. Bu yufkalar sacın üzerinde pişirilir. Daha sonra bu yufkalar ıslatılarak beze serilir. Yağlanmış tavaya üç kat yufka üzerine kırılmış ceviz veşeker karışımı dökülür. Bu olay tava doluncaya kadar yapılır. Bunlar çevirilerek tavada pişirilir. Sonra üzerine bal dökülerek nuska şeklinde kesilerek servis yapılır.
 SİRON 
Malzemeler : Un, tuz, su, süzme, tereyağı, ceviz. Yapılışı : derin bir kap içerisine bir miktar su konulur. Un, tuz ve su karışımı ile yufka yapılır. Yufkalar 3-4 cm. genişliğinde şerit halinde kesilir. Kesilen yufkalar katlanarak kurutulur. Kurutulduktan sonra düz tepsiye yan yana dizilir. Diğer taraftan süzme, su ile ezilir, ateşte ısınıncaya kadar pişirilir (kaynamamalı). Bu karışım sironun üzerine dökülür. Daha sonra eritilen tereyağı sironun üzerine dökülür. Ayrıca bir kap içerisinde ayıklanmış ceviz içi dövülerek üzerine serpilerek servis yapılır.
GÜMÜŞHANE’DE YEMEDEN DÖNME ;   Gümüşhane-Trabzon, Gümüşhane-Bayburt, Gümüşhane Erzincan, Gümüşhane Giresun Ana Tur güzergahı üzerindeki yeme içme tesislerinde alabalık, yöresel yemek çeşitleri, mangal ızgaraları, diğer yemek çeşitleri ile damak zevkinizi yaşamadan, Zigana dağı kayak evinde yöresel yemeklerin ve kekik kokulu mangal ızgaraların tadına varmadan, Taş köprü Yaylası, Zigana Yaylası ve diğer yaylalarda kekik kokulu mangal ızgara türlerini, yöresel yemek çeşitlerini ve alabalığı yemeden, Zigana Limni Gölünde piknik ortamını yaşayarak doğal ve kültürel güzelliklerin örtüştüğü Tarihi Zigana İpek Yolunda seyir zevkine varırken mangal ızgaranı yemeden, Yörenin damak tadı Siron’unu, gendime çorbasını, sacda lemis’ini ve kaymak kuymağını yemeden, Güzellik iksiri ve kuvvet kaynağı kuşburnu çayını ve marmelatını tatmadan, Yörede doğal viyagra olarak adlandırılan pestil –kömeden tatmadan, Sofraların güç kaynağı cevizi ve doğal kan deposu dut pekmezini tatmadan, Şiran Süt fabrikasında üretilen Gümüşhane kaşarını yemeden, Mescitli Köyü Aile piknik İşletme tesislerinin doğal ve sıcak aile ortamında Alabalık, Izgara ve Kaymak Kuymağını yemeden.

Gümüşhane İli Yemekleri 3

 GENDİME ÇORBASI
 Malzemeler : 1,5 Su Bardağı Gendime, 1 Su Bardağı Fasülye, 1 Su Bardağı Mısır, 1 Su Bardağı mısır Yarması, 1 1 kg yoğurt, 1 Tutam dere otu, 1 Yemek kaşığı tuz Yapılışı : Gendime, fasulye ve mısır yarması bir gün önceden suya konulur. Yoğurt hariç malzemenin hepsi katılarak üzerine çıkacak kadar su konulup pişirilir. Piştikten sonra soğumuş haline yoğurt katılarak dere otu ile süslenerek servis yapılır. Afiyet olsun
. YEMEKLER
 LEMİS
 Malzemeler : Un, tuz, ıspanak, pazı, patates, lor, maydanoz, yumurta, tereyağı Yapılışı : Derin bir kap içerisinde un su ile karıştırılarak hamur haline getirilir. Ağaç sini üzerinde hamur küçük yuvarlak parçalar halinde ayrılır. Ayrılan parçalar oklava ile yufka haline getirilir. Ayrıca ayıklanmış pazılar küçük küçük doğranarak bir kap içerisinde normal bir kıvamda haşlanır. Haşlanan pazılar kevgirle süzüldükten sonra tavada tereyağı ve yumurta ile birlikte kavrulur. Hafifçe soğuduktan sonra açılan yufkaların yarıdan katlanmış şekilde üzerine yeteri miktarda serilir. Ve yufka üzerine katlanarak kenarları parmak uçlarıyla sıkıştırılır. Normal ocak ateşi üzerine konan sac üzerine yeteri miktarda lemisler serilerek pişirilir. Pişirildikten sonra yemeye hazır hale gelen lemislerin üzerine yeteri miktarda tereyağı sürülerek servise sunulur.
 FIRIN ERİŞTE
 Yapılışı : Bir kap içerisine bir miktar un konulur, tuzu ve suyu koyularak karıştırılır,hamur haline getirilir.Sonra sofra üzerinde oklavayla ince bir şekle açılır ve ince dilimler halinde kıyıldıktan sonra tabağa koyularak fırında kızartılır.Fırından alındıktan sonra üzerine kaynamış şekerli su dökülür.Fazla şerbeti süzülür.Daha sonra tereyağı eritilir ve üzerine dökülür. BORANİ Malzemeler: Bir bağ ıspanak veya pazı, 1 adet yumurta, tereyağı, 2 adet soğan, 1 diş sarımsak, 1 kg. yoğurt ve yeterince tuz. Yapılışı : Ispanak veya pazı temizlenip ayıklandıktan sonra tencerede az su ilave edilerek haşlanır. Haşlanan ıspanaklar süzülür. Daha sonra suyu sıkılır. Bir baş soğan ince ince kıyılır. Tavaya bir miktar tereyağı koyarak soğan kavrulur. Daha sonra karışımın içine yumurta kırılır. Önceden hazırlanan ıspanak veya pazı tavanın içine katılır , tuz ilave edilerek ateş üzerinde 15 dakika pişirilir. Ateşte kavrulan ıspanaklar soğumaya bırakılır. Yoğurda sarımsak katılarak yoğurt çırpılır ,soğuyan ıspanağın üzerine dökülür, servis tabağına alınarak , eriyen tereyağını da üzerine ilave ederek servis yapılır. 
 FASÜLYE BULGURLUSU
 (Pağla Denlisi) Malzemeler : 1 kg.fasulye, 3 büyük domates, 2 kuru soğan, tuz, pul biber,500 gr.küzüm eti, bir miktar sıvı yağ, pilavlık bulgur. Yapılışı : Fasulyeler yıkanıp, ayıklanır.Küçük küçük kırılır.Bir tencerede yağ eritilir, soğan ve biberler kavrulur.Domatesler kuşbaşı doğranarak ilave edilir.Fasulyeler tuz, biber ilave ediler biraz daha kavrulur.Daha sonra su ilave edilerek, bulgur katılır.Kaynamaya bırakılır.Pişince ateşten indirilir.Sıcak sıcak servis yapılır.
 
 EVELEK DOLMASI 
Malzemeler : 1 kase un, 1 çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı tereyağı (eritilmiş)yarım kg yoğurt, 1,5 kg evelik yaprağı, 500 gr. bulgur, 0.5 litre su. Yapılışı : Bir tencereye 250 gr su koyarak bulguru ilave edilir. Bulgur 10 dakika kadar haşlanır. Haşlandıktan sonra bir tabağa boşaltılır. Haşlanan bulgura 1 kase un bir çorba kaşığı tuz ilave edilerek yoğurulur. Daha önceden hazırlanmış olan eveliklerle sarılır. Tencereye dizilir. Üzerine su ilave edilerek sonra kaynayıncaya kadar pişirilir. Dolmamız piştikten sonra servis tabağına alınır. Üzerine bir yemek kaşığıyla yoğurt dökülür. Başka bir yemek kaşağıyla yoğurdun üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilir. Evelikli yoğurtlu dolma servise hazırdır.

Gümüşhane İli Yemekleri 2



 DAMAK ZEVKİNİ KÖME'DE YAŞAMAK
 KÖME
 Malzemeler : Taze dut, toz şeker, bal, süt, un, ceviziçi, fındık içi, fıstıkiçi Yapılışı : Dutlar büyük bir kazan içerisinde kaynatılır. Daha sonra posası süzülerek suyu çıkarılır ve herle elde edilir. Cevizler ipe dizilir. Ceviz yerine fındık içi de kullanılabilir. Ocak yakılarak kazana su konulur. Başka bir kazana şıra da denilen su konulduktan sonra, daha önceden hazırlanan un, şıra ile karıştırılır. Bu karışım bir tokaç yardımıyla yapılır. Devamlı olarak karıştırılan bulamaca süt veya bal eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Bu karıştırma işlemine belli bir kıvama gelinceye kadar devam edilir. Köme herlesinin en iyi şekilde olması için bu karışımın dibine tutmaması gerekir. Hazırlanan ipe dizilmiş cevizler herleye batırılır ve kurutulur bu işlem 3-4 defa tekrarlanır. Herle içine batırılan Köme kurutularak hazır hale getirilir. Afiyet olsun..
. ÇORBALAR
 KUŞBURNU ÇORBASI 
Malzemeler : 500 gr. kuşburnu, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı un, 1 lt. su 200 gr. kıyma, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tutam karabiber, kimyon ve nane. Yapılışı : Ayıklanıp yıkanan kuşburnular 1 lt. suda 30 dakika kaynatılır. Daha sonra kevgirden ve tel süzgeçten geçirilir. Diğer taraftan kıyma içerine tuz, karabiber, kimyon katılarak fındık büyüklüğünde köfteler hazırlanır ve bunlar suda kaynatılarak pişirilir. Bir tencereye tereyağı ve un konulur. Un kavruluncaya kadar karıştırılır. Bu karışımın içine hazırlanan kuşburnu suyu ilave edilir. 15 dakika süreyle karıştırılır. Hazırlanan köfteler ilave edilir. Çorba bir müddet kaynadıktan sonra ocaktan alınır. Kızarmış yağa nane katılarak üzerine dökülür. Sıcak sıcak servis yapılır. 
 MANTI ÇORBASI 
Malzemeler : 500 gr.un, tuz, aldığı kadar su, 1 kaşık tereyağı, biraz nane, 3 yemek kaşığı süzme. Yapılışı : Un derin bir kaba konur, tuz atılır.Aldığı kadar su konur, yoğurulur.Biraz sıkı bir hamur yapılır.1 saat dinlendirilir. Bir tahta üzerinde merdane ile açılır (2 mm inceliğinde) biraz kurutulur ve şeritler halinde kesilir.(Genişliği 3 cm.) şeritler üst üste konur.Üçgen (dar üçgen) olarak kesilir. Tencereye biraz su koyulup kaynatılır. Mantının bir kasesi suya dökülür. Kaynayınca 10 dakika bekletilir.Bir ölçü tuz atılır, kenara alınır.Tereyağı tavaya erimeye konur.Bu arada süzme, bir tasta ezilir, sulandırılır ve çorbanın içine dökülür.Sonra kızdırılmış tereyağına biraz nane atılır.Karıştırılır ve çorbanın üstüne dökülür.
 

Gümüşhane İli Yemekleri 1

GÜMÜŞHANE İL YEMEKLERİ
GÜMÜŞHANE MUTFAĞI
GÜMÜŞHANE DAMAK TADI
GÜMÜŞHANE SOFRASI
GÜMÜŞHANE YEMEKLERİ
GÜMÜŞHANE YÖRESEL YEMEKLERİ

gümüşhane yemekleri,gümüşhane mutfağı,gümüşhane sofrası,gümüşhane damak tadı,gümüşhane yöresel yemekleri,gümüşhane sofra adabı
,gümüşhane pestil,gümüşhane köme,gümüşhane kuşburnu
Gümüşhane’de beslenme tarım ürünlerine, temel olarak da tahıla dayanmaktadır. Tarhana, bulgur, yarma, erişte, yazdan hazırlanan yiyeceklerdendir. Yörede yetişen elma, armut, erik ve dut kurutularak saklanır. Torul yöresinde “çil peyniri” diye bilinen küp peyniri yaygındır. Fındık yada ceviz içinin şekere batırılmasıyla elde edilen “küme”, süt kaymağına un katarak yapılan tuhala, yufkadan yapılan siran, dut şırasından yapılan pestil ve pekmez ilin özgün yiyecekleri arsındadır.
PESTİL
 Malzemeler : Taze dut, toz şeker, bal, süt, un, ceviziçi, fındık içi, fıstıkiçi Yapılışı : Dutlar büyük bir kazan içerisinde kaynatılır. Daha sonra posası süzülerek suyu çıkarılır. Cevizler kırılıp içleri ayıklanır, dövmeç yapılır ya da ceviz içi bıçaklarla küçük olarak hazırlanır. Ceviz yerine fındık içi de kullanılabilir. Ocak yakılarak kazana su konulur. Başka bir kazana şıra da denilen su konulduktan sonra, daha önceden hazırlanan un, şıra ile karıştırılır. Bu karışım bir tokaç yardımıyla yapılır. Devamlı olarak karıştırılan bulamaca süt veya bal eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Bu karıştırma işlemine belli bir kıvama gelinceye kadar devam edilir. Pestil herlesinin en iyi şekilde olması için bu karışımın dibine tutmaması gerekir. Hazırlanan herle serilmeye hazır hale gelir. Pestil bol güneş alan düz bir alana hazırlanan bez (veya bezler) üzerine dökülüp, daha önceden hazırlanmış olan ceviz ve ya fındık içleri de eklenerek şimşir ya da el kevgiri yardımı ile ince ince yayılır. Bu işleme herle bitinceye kadar devam edilir. Yayma işlemi bitirildikten sonra pestilin kuruması beklenir. Bez üzerinde kuruyan pestil bir gün sonra bezlerden çekilme işlemi ile devam eder. Çekilme işlemi; çekilecek olan bez ters yüz edilerek temiz bir bez üzerine yayılır. Suyla ıslatılan bir parça ile ters çevrilmiş pestil bezi ıslatılır. Islatma işlemi bitince bezin pestil serilmiş yüzü çevrilir. Bez ıslatılmış olduğu için el yardımıyla pestil ve bez birbirinden kolayca ayrılır. Bezden ayrılan pestil güneşli bir alana serilerek hafifçe kurumaya bırakılır. Pestiller çıtır çıtır halde iken toplanır ve katlanır. Pestil uzun kış aylarında, komşu sohbetlerinde ikram edilmek, hediye edilmek için tenekelere basılarak saklanır.

Gümüşhane Spor Kulübü 4

gümüşhanespor atkı
 sahamızda mücadele etmiş ve şanssız bir şekilde penaltılar sonucunda bu kupadan elenmiştir. 2002-2003 sezonunda 2.lig A Kategori, 2003-2004 sezonunda 2. Lig B Kategorisi'nden düşen takım şu anda 3.lig 4. grupta mücadele etmektedir.
dsc_0081
dsc_0116

dsc_0072

Gümüşhane Spor Kulübü 3

futbol sergilemeyen takımımız haliyle başarılı olamamış ve 3.lige tekrar düşmüştür. 1999-2000 futbol sezonunda göz dolduran futbolu ile kendisinden söz ettiren takımımız tekrar 2.Lige çıkma başarısını göstermiştir. 2000-2001 futbol sezonunda 2.Ligde yaptığı mücadele sonucu Ligi 2. sırada tamamlayarak 2.Lig A Kategorisine çıkma başarısını göstermiştir. 
Bu durum 2 yıl içinde takıma 2 şampiyonluk getirerek İl içi ve İl dışında yaşayan tüm hemşehrilerimizin haklı olarak sevinmelerine ve takımları ile onurlanmalarına sebep olmuştur. 2001-2002 futbol sezonunda 2.Lig A kategorisinde mücadele eden futbol takımımız 
gümüşhanespr logo
2.devre itibari ile oynadığı futbol ile adından tekrar söz ettirmeye başlamış ve sezon sonunda bu ligde kalmayı başarmıştır.Ayrıca bu sezon Türkiye Kupası'nda Akçaabat Sebatspor, Sivasspor'u eleyerek yine Süper Lig takımlarından İstanbulspor ile

Gümüşhane Spor Kulübü 2

gümüşhanespor yönetim
Gümüşhane Doğanspor adıyla 3.ligdeki mücadelesine yeni bir azim ve heyecanla başlamıştır.İlk yıl profesyonelliğe entekre yılı olmuştur. 1996-97 sezonunda, sezon başında ilk beş hedefiyle yola çıkılmış bu sezon 3.lig 2.grupta lig 3.lüğü gelmiştir. 1997-98 futbol Sezonu Gümüşhane Doğanspor Kulübünün tarihindeki en parlak sezon olarak anılmaktadır.Gümüşhane halkı ,seyircisi, futbol takımı ,yönetim olarak şampiyonluğa kilitlenerek yola çıkılmıştır.Takımımızın Onursal Başkanı Sayın Aydın Doğan'ın, kulüp başkanımız Sayın Naim Ağaç'ın ve yönetim kurulunun büyük gayretleriyle 2.lige çıkmayı başarmıştır.Ayrıca Türkiye kupasında aynı sezon içinde eşleştiği 
gümüşhanespor binası
Aydınspor, Erzincanspor, Orduspor, Erzurumspor ve Kartalspor gibi kendi gruplarının en iyilerini eleme başarısı gösterip altıncı turda tarihinde karşılaşacağı ilk 1. Lig takımı Kocaelispor ile eşleşerek, bir 1.Lig takımını hemşehrilerimize izlettirme başarısını göstermiştir. Bu dönem içerisinde Gümüşhane Doğanspor haklı olarak tüm spor kamuoyunun, yazılı ve görsel basının gündemine oturmuş ve kendisinden övgüyle sözettirmiştir. 1998-99 futbol sezonunda iyi bir 

Gümüşhane Spor Kulübü 1

GÜMÜŞHANE SPOR

gümüşhanespor,gümüşhanespor takım,gümüşhanespor logo,gümüşhanespor stad,gümüşhanespor takım,gümüşhanespor adres
,gümüşhanespor yemek,gümüşhanespor resimler,gümüşhanespor fotoğraflar,gümüşhanespor manzaralar,gümüşhanespor görüntüler
,gümüşhanespor video,gümüşhane spor antraman,gümüşhanespor yönetim,gümüşhanespor başkan
Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan İlimizin tek profesyonel futbol takımı olan Gümüşhanespor 1984 yılında kurulmuştur. 1984-85, 1985-86, 1986-87, 1987-1988 futbol sezonlarında 3.ligde mücadele etmiş ve 1987-88 sezonunda küme düşmüştür.
gümüşhanespor stad
 1990-91 yılında Gümüşhane Köy Hizmetlerispor olarak tekrar 3.lige alınmış ve 1991-92 yılında da bu takımla küme düşmüştür. 1994-95 futbol sezonunda Gümüşhane Amatör Liginde Emniyetspor adıyla şampiyon olan takım Erzincan ve Kayseri'de yapılan 3.lige çıkma terfi maçlarında 3.Lige çıkma başarısını göstermiştir. 1995-1996 sezonu Emniyetspor'un profesyonellikde ilk yılı olmuş hemşerimiz Aydın Doğan'ın destekleriyle lige başlamıştır.Yönetim kurulunun aldığı karara istinaden takım onursal başkanımız Sayın Aydın Doğan Beyin ismini alarak 

4 Haziran 2013 Salı

Gümüşhane İli Tarihi 23

Köyün hemen girişindeki yapı 26 metre uzunluğunda 3.85 metre genişliğinde ve 9 metre yüksekliğindedir. Sivri Kemerli,Kemer kısmı düzgün kesme taştan yapılmış, yan bağlantı bölümleri ise, moloz taştan örülüdür. Güneydoğusu kısmen yıkık durumdadır. Zigana Eski İpek Yolu Köprüsü Zigana Eski İpek Yolu Köprüsü Yapı, Torul İlçesi Kalkanlı (Zigana) köyü sınırları içerisinde tarihi ipek yolu üzerindedir. Tek ve sivri kemerli yapının kemeri düzgün yontma taşla yapılmış olup, diğer kısımlar moloz taşla tamamlanmıştır. 
Taş Köprü Taş Köprü Yapı, Merkez Yağmurdere Köyü taş köprü mevkiindedir. Taş köprü Yaylası ve çevresi ismini bu Köprüden almaktadır. Köprü iki ana kaya kütlesi üzerine oturtulmuş olup, tek gözlü yuvarlak kemeri düzgün kesme taştan yapılmış, diğer kısımları ise moloz taşla tamamlanmıştır. Söğütağıl Köyü Köprüsü Söğütağıl Köyü Köprüsü Yapı, Merkez Söğütağıl köyü içindedir.Düzgün yontma taşla yapılan tek kemerli köprünün diğer kısımları moloz taşlarla tamamlanmıştır. 
GÜMÜŞHANE İLİ MAĞARALARI
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız